Buiten = Beter

Online-pakket voor Doe-het-zelf- Coaches

Heb jij dat ook, dat je buiten beter kunt ademhalen?
Geen wonder zegt de wetenschap:
“Alleen al het kijken naar een boom of plant heeft een positief effect op onze gezondheid”, aldus mevr. Agnes van den Berg, Hoogleraar Natuurbeleving RU Groningen. “We zien dat natuur-ervaren het stresshormoon cortisol terugdringt. Tegelijkertijd worden killercellen aangemaakt die zorgen voor een goede afweer”.
Ze legt verband met de vele ‘fractale patronen’ in de natuur: zichzelf herhalende vormen zoals bijvoorbeeld heel goed te zien is bij een varen. Een hele tak heeft dezelfde vorm als de blaadjes. Kijken naar dit soort beelden maakt ons rustig omdat het weinig moeite kost om ze te verwerken. We ‘ont-stressen’. Dit in groot contrast met de oplichtende schermen waarnaar we de hele dag kijken. Al die lichtjes, pop-ups en piepjes vormen een aanslag op ons stresssysteem.

Herken je dat?
Dat je maar door rent, slecht slaapt, vermoeid bent, en langzamerhand opgebrand raakt? Dat je denkt ‘iemand moet het toch doen?’  Dat je een kort lontje hebt naar je collega? Dat je niet veel van de kinderen kunt hebben?
Of nog een tandje erger:
Je bent somber, komt tot weinig en bent vergeetachtig. Of je bent bang om elk moment in tranen uit te barsten. In elk geval voel je je totaal niet jezelf. Er moet iets veranderen, dat is duidelijk. Want je lichaam geeft aan dat de stress en spanning teveel zijn. Een burn-out overkomt jou toch niet? Maar wat moet er dan anders? En hoe doe je dat?

Dan heb je wellicht baat bij dit programma. Online beweeg je zelf met de seizoenen mee. Live loopt het van maart tot oktober. Dat betekent lente en zomer en najaar thematische workshops buiten in mijn achtertuin. Alle zijn ondersteunend voor meer levenskunst en werkplezier. Een dag of dagdeel waarin je met maximaal acht andere mensen en met mij praktisch aan de gang gaat om je leven weer van een stevig fundament te voorzien.

Attentie: de live Agenda is tot nader orde gestopt. Ik ben bezig workshops in een online omgeving beschikbaar te maken. Nog even geduld. Mail me als je meer info wilt.

Meerdere mogelijkheden:

 • Open inschrijving  (via knipkaart of eenmalige deelname)
 • Of je komt met een eigen groep (bijv. een vriendengroep, collega’s, of van de kerk of buurt)
 • Combi met individuele (e-)coaching
 • Maatwerk voor bepaald doel en eventueel aangepast thema op vraag.

Welke rol speelt de achtertuin?

 • Veel mensen hebben een tuin, maar hebben die wellicht nog niet ten volle aangewend als middel om je stress-niveau omlaag te krijgen en te houden. Voor mij is mijn achtertuin dé plek bij uitstek om zelf down-to-earth mindfullness toe te passen. In het hier-en-nu zijn. Daar wil ik graag iets van delen, met gerichte oefeningen. Ik ben zelf geen zweverig type, dus het blijft praktisch en ge-aard. Maar wel zo stil dat we de vogels horen fluiten.
 • Daarbij heb ik een prachtig ruime veranda, geschikt voor groepswerk, met een grote tuin die erg privé ligt. Vertrouwelijk omsloten door bomen en struiken.

Waarom in een groep? (live als het passend is; voor online zijn er per event groeps-online vragensessies met de deelnemers van dat moment (vragen stellen van te voren); webinars zijn in een besloten groep, deelnemers en chatbox niet publiek in beeld voor privacy).

 • De  vragen en ervaringen van anderen kunnen bijdragen aan het vinden van antwoorden voor jezelf
 • Soft-skills worden steeds belangrijker, thuis in je relaties en op het werk, want we zijn in een identiteits-economie beland (aldus ‘influencer’ therapeute Esther Perel). Softs-kills oefen je het best samen in een veilige leeromgeving.
 • Veel mensen zitten met vergelijkbare zaken. Je ontvangt steun en inspiratie door de groepsdynamiek.
 • Als facilitator van een groepsproces heb ik zeer ruime ervaring, ieder komt aan bod, op de manier die hij/zij wil en kan.
 • Ik houd de groepen klein, minimaal 4 maximaal 10 mensen, dus individuele aandacht
 • Een combi werkt ook perfect: samen met individuele coaching live en/of remote als ondersteuning van je eigen persoonlijke toepassing.

Waarom bij mij?

 • als je niet houdt van al te veel bombarie.
 • als je je aangesproken voelt door waarden als rust en ervaring.
 • als je liever op scherp wordt gezet door prikkelende vragen en oefeningen om zelf te doen, dan door iemand die jou zijn / haar stappenplan voorlegt.
 • als je niet bang bent om je levensvragen te onderzoeken met een christelijke coach
 • als je houdt van serieus en humor tegelijk
 • en ik heb een hangmat onder een ritselende berk van 70 jaar oud…
Mail me voor meer info, of maak een bel-afspraak.