Hoe vlieg jij de wereld aan? Hoeveel prikkels laat je toe? Hoe blijf jijzelf voldoende rustig? Ik bedoel niet je aantal activiteiten, maar je innerlijke gemoedsrust. Hoe zit dat bij jou? Of ben je innerlijk meer opgejaagd dan je lief is? Ben je minder rustig dan je eigenlijk zou willen zijn?
Als je voelt dat er meer mogelijk is, dan heb je wellicht de vraag, ja maar hoe dan?
Er zijn echter vele wegen die naar Rome leiden. In deze blog geef ik je één beproefde manier die bij míj werkt.

Ik heb meerdere manieren die ook bij mij werken (wellicht hoor je die een andere keer). En ik ken vele manieren die wel bij anderen werken, maar niet bij mij. Het is dus nogal persoonlijk.
Wellicht geeft deze ene manier van mij je inspiratie om eens te onderzoeken waar jijzelf helemaal stil van wordt. Weer in balans met jezelf. In hernieuwde innerlijke rust om je omgeving weer aan te kunnen.
Om een besluit te nemen over wat je wel en niet aan chaotische prikkels vanuit de grote wereld wilt toelaten.
Om nee te zeggen tegen een omgeving die lijkt te veronderstellen dat je steeds ‘aan’ staat.
Hernieuwde innerlijke rust
Wat ik doe is actief zijn met mijn zintuigen, allemaal tegelijk, bewust. Elke dag wel een kwartiertje. Maar 1x per week ga ik helemaal los, en ‘mag’ ik me zonder tijdsbeperking, zonder iets wat ‘moet’, eraan overgeven.
Wat ik doe? In de achtertuin me concentreren op m’n 5 primaire zintuigen:
- m’n ogen om te zien
- m’n oren om te horen
- m’n neus om te ruiken
- m’n huid voor tastzin /warmte-kou voelen / pijn voelen
- m’n tong om smaak te proeven.
Zintuigen
Even voor de duidelijkheid: Een zintuig is een orgaan dat in staat is uitwendige prikkels vanuit de plek waar je bent waar te nemen (die uiteraard vervolgens verwerkt worden door je hersenen/denkpatronen en hormonen/voelen).
Vaak echter worden zintuigelijke waarnemingen gemakkelijk overruled door je ‘hoofd’. Dat weet ieder die last heeft van RSI bij computerwerk: je bent zo geconcentreerd op de inhoud van je beeldscherm dat je de kramp waarin je arm, je schouder, je hand in terecht komt, niet gelijk opmerkt.
Het leuke van het menselijke lichaam is, dat je kunt besluiten dat je die interne prikkels van het denken en het ‘feeling good /bad’ even gaat stopzetten. Dat besluit neem je dan actief. Bewust. Met je wil.
En daar rust je nu juist zo van uit. Want je hoofd staat al de hele dag aan- en vaak ook nog stukken van de nacht -, met dingen van het verleden en dingen van de toekomst. Vaak leeuwen en beren. Je ‘gevoelens’ even uitzetten is ook erg rustgevend in een wereld waarin de ene aanslag de andere epidemie en overstroming/droogte razendsnel opvolgt, en je er ongeveer gillend gek van wordt als je de pijn ervan allemaal tegelijk steeds toelaat. Ik ken mensen met een ‘klimaatcrisis-depressie’, om maar wat te noemen.
Aandacht voor het hier en nu – mindfulness
Dus even praktisch, 5 zintuigen tegelijk, met aandacht voor wat zich aandient in het hier en nu.
Hoe?
Door niets te hoeven, niet te moeten presteren, geen resultaat te hoeven halen, niet te hoeven werken/tuinieren; alleen te mogen. Met concentratie en aandacht. Ja, maar wat dan wél?
Zonder te praten met wie dan ook, geheel alleen, ben ik aan het pruttelen met de terrasplanten. Nogmaals: zonder doelen te willen halen zoals: aan het eind van de middag moet alles er netjes uitzien…
Wat zie, hoor, ruik, proef, en voel ik (tastzin)
Dorre blaadjes eraf halen, het knispert tussen m’n vingers, ik hoor het krak-geluidje, zien dat er een klein huisslakje op zit- die is opgeschrikt en glijdt langzaam weg; altijd even een blaadje Oost-Indische kers opknabbelen (bevat 10x meer Vit.C dan blad-sla); voelen of de framboos al zacht genoeg is om te oogsten – er is altijd wel eentje die gelijk je mond in kan. Au, een prik van een doorntje. Als je zelf maar stil genoeg bent komen merels, mussen en meesjes vlakbij met hun getjilp en zachte vleugelgeluiden. Het carillon van de Onze-Lieve-Vrouwetoren klinkt helder in onze stadstuin, we prijzen onszelf gelukkig met de beiaardschool in de stad. Ondertussen komt de geur van bloeiende jasmijn aanzweven. Maar ook een zweem van rotting, het drinkwater van de vogels zit vol met blad.
De ultieme rust-gever (voor mij)
Iedere tuinierder weet dat je uitgebloeide bloemen moet weghalen zodat nieuwe knopjes zich vormen, en de plant geen energie verliest aan het verdor-proces. Maar wanneer heb je daar nu tijd voor?
Maar sinds ik ontdekt heb hoe rustig ik werd van dit te doen bij Fuchsia’s, is dit mijn ultimate kalmeringsmiddel: een kwartiertje uitgebloeide bloemen weghalen plus de aanzet tot de besjes.
Het gebaar van tussen je nagels vastpakken en de stengel omdraaien vereist concentratie, omdat anders de nog bloeiende bloemen er ook afvallen, zo teer zitten ze aan hun stengeltje.
Mijn behoefte aan rust heeft zich nu al vertaald in minimaal 6 fuchsia’s in grote potten; ik houd ze tegenwoordig ’s winters over, want er is geen kopen tegen opgewassen. Je maakt me dus echt blij met nóg een fuchsia op m’n verjaardag…ja echt…nog meer kans op rust…
De werkende bestanddelen
concentratie, aandacht, open oren, open ogen, voorzichtige vingers, en een mond die graag af en toe ergens op kauwt
Loskomen uit m’n hoofd, maar niet zweverig
Dit klinkt wel echt als Hilde die bepaald niet zweverig is. Wat ik doe ligt in de praktijk evenwel best dicht aan tegen Zen, een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op concentratie-meditatie. Qua oorsprong der dingen voel ik me echter meer thuis bij de manier waarop Benedictus (rond 500 na Christus) het kloosterleven vormgaf: alles wordt op z’n eigen bepaalde tijd met overgave gedaan. Met volle aandacht voor het eigene wat dat vraagt en zich aandient. In beide gevallen gaat het om een concentratie die niet gericht is op interne navelstaarderij, niet gericht op het eigen ik, maar op wat daar buiten is. Zeer rustgevend dus voor mensen zoals ik, bij wie de innerlijke mens met z’n continue gedachten over ‘straks’ en ‘morgen’ je onophoudelijk opjaagt en dwarszit.
Heb jij last van teveel chaotische prikkels vanuit de grote wereld?
Dan nodig ik je uit om via mijn QuickScan Vitaliteit eens te bezien hoe het staat met je persoonlijke mentale vitaliteit. Inclusief een uur nabespreking/coaching. Zie Actie
Actie
Ter gelegenheid van de Nationale Vitaliteitsweek van #COVID-19 naar #GOFIT-21 heeft de digitale QuickScan Vitaliteit een KASSA-KORTING van € 50,-
Dit is inclusief een uur coaching om je scan te bespreken, live in Amersfoort of via bellen / online.
Pas in je winkelwagentje kortingscode Gofit21 toe.
De code is geldig tot eind oktober’21. De scan krijg je meteen digitaal. De coachsessie spreken we daarna af.