Zomaar in de zon zitten

In mijn vorige blog over de regenton had ik het over het verzamelen van geluk. Vóórdat er een dramatische gebeurtenis je de adem beneemt. Zodat je kunt putten uit je reserve. Ik gaf 3 ideeën hoe je een voorraadje geluk kunt aanleggen. Kost wel wat moeite en investeren betoogde ik, want niets komt vanzelf. Maar vandaag zag ik warempel iets in de achtertuin dat mij inspireerde tot een geluks-tip zónder dat het enige moeite kost. Hoewel, het kost wel een verandering van mind-set. Niets dóen en toch veranderen….

Dit vlindertje, het bonte zandoogje, zit daar gewoon stilletjes in de zon op een groen blad heen en weer te wiegen in het briesje. Te niksen op een gewone door-de-weekse-dag. Niet druk aan het eten zoeken, niet druk met voor nageslacht zorgen…nee, gewoon in de zon zitten. Dat zo’n vlinder, die maar 30 dagen leeft, voor zoiets ontspannends zomaar zoveel tijd neemt.
Ook al lijkt het op zich geen noemenswaardige inspanning te kosten, toch zijn er wel een paar voorwaarden:

  1. De zon herkennen waar die is, meteen als die schijnt erin, geen gedraal, niet nog even dit of nog even dat, nee, meteen, want in het Nederlandse weertype is de zon meestal een schaars goed.
  2. Er echt in gaan zitten, niet fladderen, niet druk, nee, je overgeven aan de rust van de warme stralen
  3. Je door niets laten verstoren; de fotograaf kon dicht naderen, maar ze ‘zat er helemaal in’ liet zich niet intimideren.
  4. Maar na een poosje fladdert ze wel weer verder, met andere woorden: ze verliest zich niet zonder limiet in het rust-moment, maar ze gaat daarna weer over tot de orde van de dag. De overgave aan zon en rust is ingebouwd tussen de andere activiteiten. Niet het alles of niets dingetje dat onze dagindeling vaak zo kenmerkt.
  5. Als je dit proces zo een paar dagen gadeslaat, dan zie je dat het ‘zomaar in de zon zitten’ echt een levensstijl is van dit vlindertje. Sterker nog, het is een voorwaarde om gezond te overleven. Want die vlinder is -zoals elk insect- koudbloedig. Zij heeft de zon nodig als bron van energie om vooruit te komen. En fysiek werkt het voor de vlinder zo dat – als je 30 dagen leeft- je niet een opdeling hebt in dagen; bijvoorbeeld 1 dag in de zon zitten, en 29 dagen je werk doen. Dat snapt iedereen die iets weet van vlinder-energie.

De les van de vlinder
Dit bonte zandoogje heeft het zich telkens opladen met nieuwe energie, volledig verweven met het normale dagelijks leven. Het is als het ware een mind-set. Wel even wat anders dan wat wij westerse mensen zo vaak doen: je totaal afmatten/ door-jakkeren/ongeveer alle grenzen overgaan die je maar hebt, en dan compleet uitgeput voor je tent neerploffen; die paar weken vakantie zijn nauwelijks genoeg om echt diep in de rust te komen. En daarna zuchtend weer aan het werk, zonder echte zin nog.

Kan dit anders?
Ja natuurlijk. Iets meer een vlinder worden. Een dagelijks blokje om. Per dag een paar keer je ogen in de tuin / buiten op de verte richten. Je hoofd leegmaken door buiten actief naar de stilte te luisteren, en het vogel-getwitter (je telefoon ligt binnen, toch?). En af en toe zomaar in de zon zitten.

Mocht je denken: hoe staat het met mijn vitaliteit om te fladderen als een vlinder, zo luchtig, en met voldoende echte overgave aan de oplaad-momenten, kijk dan eens naar het volgende. Ik heb de Quick Scan Mentale Vitaliteit ontwikkeld, een vragenlijst die je online invult, en waarvan je de uitslag met mij na-bespreekt in een sessie van een uur. Zie hier voor meer info.