De rottigheid gaat onverminderd voort

‘Als de zon schijnt lijkt de wereld stukken beter
Maar de rottigheid gaat onverminderd voort
Want een moord blijft ook bij zonnig weer een moord
En ook onrecht en bedrog wijken voor het zonlicht toch geen centimeter…’

Aldus het begin van de songtekst van Robert Long uit 1979, getiteld ‘Als de zon schijnt‘.
Aan dit vrij sombere lied moest ik denken bij de start van deze serie blogs ‘Zomerlicht in de crisis’.

Verbloemen

De realiteit is somber, maar niet zonder hoop

Aan dit vrij sombere lied moest ik denken bij de start van deze serie blogs ‘Zomerlicht in de crisis’. Mijn doelgroep bestaat immers uit mensen die in een rotte situatie zitten. En die nog niet de mentale vitaliteit hebben gevonden om het leven weer aan te kunnen. Om de nieuwe fase te omarmen. Mensen die wellicht hulp nodig hebben – minimaal van hun omgeving, maar vaak ook van een professional- om veerkracht te herwinnen. Om zich weer voldoende te ontspannen en te herstellen. Zodat je kunt doorgroeien en je verder ontwikkelen. Niet zozeer om terug te veren naar de oude positie. Maar naar een nieuwe fase van levenskunst en werkplezier.

Focus op perspectief

In mijn begeleiding gaat mijn aandacht uit naar de sterke kant van mensen in plaats van tekortkomingen. Het gaat om het beter benutten van je eigen, al aanwezige, veranderpotentie. De kernvraag is steeds: wat kan er gedaan worden om te zorgen dat je veerkracht weer kan floreren?  Met focus op herstel en preventie. Niet wachten tot het helemaal fout gaat. Maar manieren aanleren om vroegtijdig je valkuil te herkennen. Door het resetten van je belemmerende overtuigingen. Door te leren andere – soms nieuwe – vaardigheden in te zetten. Want veranderen gaat altijd over doen, actie in kleine stapjes, het aanleren van helpende vaardigheden en ze leren toepassen in je nieuwe context.

Rottige situaties, blijvende dynamiek

Want rottige situaties blijven komen en gaan en komen. Je context is altijd is altijd in beweging, het is een dynamisch geheel. Maar hoe je er beter mee om gaat kan iedereen leren. Het gaat dus om jouw eigen persoonlijke transitie naar leven in perspectief, met zin in de toekomst.

Verbloemen van hoe het er écht voor staat

Nog even over de foto. Als je mij al langer volgt weet je dat ik mijn inspiratie haal uit m’n eigen achtertuin. De foto van het veld madeliefjes is gemaakt toen we terugkwamen van 2 weken Ameland. Zonnige weken. Goed voor de groei en bloei van bloemen. Maar het is een grasveld. De enorme toename van madelieven is op het eerste gezicht prachtig, maar dat tapijt verbloemde – letterlijk – dat het gras daaronder erg geel en verstikt was geraakt. Veel kale plekken na het maaien.
Voor mij een metafoor dat juist zonneschijn het probleem dat eronder zit kan camoufleren. En dan komt het daarna des te heftiger binnen.

De zomer, bij uitstek een tijd voor achterstallig onderhoud

De zon is heerlijk op z’n tijd, en geniet er deze periode zou ik zeggen volop van als je er van houdt en er tijd voor hebt. Maar het lukt lang niet iedereen om te ontstressen, en er mentaal weer tegen te kunnen. Want als je te lang roofbouw pleegt op jezelf is herstel door enkel rust niet meer voldoende.
De zomer kan in zo’n geval juist een geschikte periode zijn om aandacht te geven aan wat ‘eronder’ zit te rotten. Te broeien. Aan dat wat maakt dat je vast blijft zitten. Wat maakt dat een nieuw seizoen je toegrijnst.

Hilde|TransitieCoach…. Meer dan 30 jaar ervaring als gedragswetenschapper gefascineerd door de veranderpsychologie

Voor mijzelf geldt dat ik al op vakantie geweest ben. En ruimte heb voor nieuwe cliënten. Geen wachtlijst.
Zomervoordeel van mijn coachpraktijk in Amersfoort is dat ik nu live-begeleiding  in de veranda kan doen. Met uitzicht op een grasmat die al weer wat groener ziet. Overigens heb ik meer dan 20 jaar ervaring met coaching op afstand (telefoon, skype, zoom etc.), mocht Amersfoort te ver voor je zijn.

Kijk eens naar andere pagina’s op mijn website of je je thuis voelt bij mijn aanpak en ervaring. Lees ook wat anderen zeggen. En voel je vrij even te mailen om een belafspraak te maken voor een gratis halfuur afstemming. Vrijblijvend.
Welkom om samen te werken  om van vermoeid naar vitaal te gaan. Van in de knoop naar uit de knoop.
Ik verwijs je echter door mocht de conclusie zijn dat je bij iemand anders meer kans op herstel maakt.