Donkere Dagen Dip, is er een uitweg?

Vandaag zijn de dagen net zo lang of kort als op 1 februari. Dus zolang duurt het nog voor het weer de goede kant opgaat. Hoe kom ik deze lange periode in vredesnaam door? Wat is er vrolijk aan dit seizoen als zoveel dingen niet kunnen, niet mogen, niet doorgaan? De bomen verliezen blad, maar de lucht is grijs en vaal. Hoezo kleurenpracht? Veel blad-harken bedoel je. Tot overmaat van ramp was …

Inktzwammen – zwart en grijs tinten

Tot overmaat van ramp was de bladblazer van de gemeente al om half acht  pal onder mijn open slaapkamerraam zijn herrie aan het verspreiden. Net nu ik tijd had de dag wat later te beginnen en me nog eens lekker warm om te draaien in m’n bed. En op wereldniveau is er ook niet veel om blij van te worden. Een stroom van minderjarige asielzoekers uit Irak gevangen tussen twee grenzen. En het schiet niet op in Glasgow. En ook niet in Den Haag.

Tot mijn afschuw merk ik wat ik eigenlijk wel wist: ik kan gemakkelijk doorgaan deze hele pagina te vullen met moppers. Het glas is nu al meer dan half leeg. Nog even doorgaan en ik draai mezelf in een serieuze donkere dagen dip. En dan moet je van goeie huize komen om me daaruit los te kunnen weken.

Echter, als coach weet ik dat ik altijd een keus heb.

En dat ik het aan mezelf verplicht ben om een reddingsplan op te stellen. Tegen heug en meug in. Mezelf bij de kladden pakken. Ik ben de enige die invloed heeft op mij. En omdat er nog een beetje sociaal gevoel in mij is achtergebleven, deel ik hier mijn escape-route. Doe er mee wat je wilt, of doe iets anders. Maar doe wat. Want uit eigen ervaring weet ik dat als je niets doet het van kwaad tot erger gaat.

OK, er zit niets anders op, het eerste punt is meteen de lastigste:

1. Stop met mopperen.

Want je draait jezelf dol, en de ander daarbij. Arme huisgenoten. Arme omgeving. OK, ik gun je één laatste dag, gooi al je gal er uit, schrijf het allemaal op, een dik schrift vol. Maar schrijf het van je af. Een mopper-detox. Weg er mee. Schoon schip maken. Plaats maken voor alles wat anders is dan alleen zwart en grijs.

Als jou dat zelf niet lukt, lees niet verder en ga meteen naar de Black Fridy aanbieding onder aan de pagina.

2. Ga sublimeren

Want dat mopperen was al zo lang een gewoonte geworden, dat de moppers automatisch bij je opkomen. Mopperen is bijna een vanzelfsprekend deel van jezelf geworden. Het vereist een serieuze strategie om dat om te vormen. Nu komt je schrift van pas, die met al die moppers. Die ga je stuk voor stuk sublimeren = vervluchtigen. Wat is dat?
In de Scheikunde: Sublimeren is van een vaste stof naar een gasvormige stof gaan, zonder eerst vloeibaar te worden (bv. een geurblokje).
In de Psychologie werd de term Sublimering voor het eerst  gebruikt door Sigmund Freud. Hij doelde hiermee op het omzetten van oerdriften in sociaal of maatschappelijk geaccepteerde vormen. Sublimering speelt sindsdien een belangrijke rol in het welzijn en de geestelijke balans.

Hoe is dat praktisch om negatief om te zetten in positief

Een voorbeeld maakt meteen duidelijk wat je nu praktisch moet doen:

  1. Je pakt een enorme ergernis uit je schrift. Ik pak: dagenlange bladblazerherrie in de hele buurt.
  2. je laat staan dat wat er feitelijk is, dus niet gaan ontkennen, maar ook geen oordeel toevoegen of een emotie, een gevoel van hoeveel last je er van hebt of hoe die herrie je vergadering verstoort ofzo. Feitelijk: er is urenlang herrie van bladblazers in de hele buurt.
  3. je ontleedt de feiten in een paar kern-woorden. Ik kies: blad en blazers en herrie
  4. nu geef je elk onderdeel een andere betekenis, je maakt als het ware van elk onderdeel iets anders:
    blad wordt: ik woon in een zeer boomrijke buurt, wat zuurstof en gezonde lucht oplevert; blazers wordt: de gemeente doet onderhoud in deze buurt, en zorgt dat de stoep te bewandelen blijft; herrie wordt: de stilte daarna is weldadig, wat woon ik toch in een rustige buurt, de kinderstemmen van de school aan de overkant klinken opeens helder en opgewekt als een zacht positief zee-geruis op de achtergrond.
  5. Trek je eigen conclusie. Ik concludeer in dit voorbeeld: ik ben een bevoorrecht mens dat ik woon in een bomenrijke buurt, waar de gemeente echt onderhoud pleegt, en waar kinderstemmen klinken.
  6. Pak nu je tweede enorme ergernis uit je schrift, en ga verder met b. Enzovoort.
  7. Als je dit proces onder de knie hebt, kun je dit – zonder op dit spiekbriefje te hoeven kijken – meteen moeiteloos toepassen als er zich een nieuwe mopper aandient. Meteen op het moment zelf. Dus niet eerst opschrijven in je mopperschrift, maar meteen sublimeren. Zie het als een spelletje.

OK, nog één voorbeeld:
‘mopper de mopper de mopper vuile borden afwassen’ wordt:
Vuil=er lag dus eten op, in een wereld waarin lang niet ieder te eten heeft.
Borden= meervoud, ik heb iemand om samen mee te eten en voor te koken, ik ben niet alleen.
Conclusie= tel uw zegeningen, vandaag eet ik, en zelfs in gezelschap.

3. Een dagelijks Plafond-momentje. Per dag vooruit leven

Als je echt in een donkere fase zit, is het serieus geboden om te leren per dag vooruit te leven. Dat kost maar een paar momenten per dag. Die ik in navolging van Roué Verveer (cabaretier) ‘Plafond-momentjes’ ben gaan noemen. Heel simpel: je ligt nog op bed, je draait je op je rug zodat je naar het plafond kijkt. Je gedachten beginnen zich op deze nieuwe dag te richten. En je formuleert 3 hele kleine dingen waar je dankbaar voor bent in het hier en nu.

Bijvoorbeeld: Wat fijn dat mijn hoesten nu minder is dan gisteren. Wat heerlijk dat ik de douche hoor, wat betekent dat we warm water hebben/ geld om het gas te betalen. Oh, ik zie uit naar het bezoek van zoon en kleinzoon vanmiddag. De kamer stofzuigen heeft nu een doel en doe ik straks gelijk met plezier.
Je ziet dat het er om gaat elke dag te beginnen met dankbaarheid in plaats van met gemopper.

4. Gewoontevorming kost tijd

Een Donkere Dagen Dip zet zich zo maar om naar een depressie, een serieus gebrek aan energie en veerkracht. En de GGZ draait al overuren. Dus daar wil je wel vandaan blijven. Mopperen doorbreken werkt echt, maar klinkt makkelijker dan gedaan. Bovenstaande tips zitten in de preventie-sfeer. Zoiets als zelf-medicatie. Maar dan moet je de pil wel slikken. Elke dag. Doen dus. Niet verslappen. Leg jezelf discipline op. En vindt jouw eigen trucks en tips om het vol te houden. Elke week een leuke beloning aan jezelf bijvoorbeeld?

Heb je een zwaardere pil nodig? Doe dan de QuickScan Mentale Vitaliteit. Om je gevarenzone in kaart te brengen. En een begin te maken met stappen zetten.

Actie ter gelegenheid van Black Fridy.

De digitale QuickScan Mentale Vitaliteit heeft nu een KASSA-KORTING van 50%. Dit is inclusief een uur coaching om je scan te bespreken, live in Amersfoort of per telefoon of digitaal.
Pas in je winkelwagentje kortingscode Black Friday toe.
De code is geldig van 13 t/m 26 november 2021.

De scan krijg je na betaling meteen digitaal. De coachsessie spreken we daarna af.

Zet h’m op!