Een crisis als bron van vitaliteit

Wanneer wordt jouw crisis uiteindelijk een goede crisis? Wanneer wordt een crisis een kans?
Paus Franciscus schrijft hierover in zijn boek ‘Durf te dromen. Met optimisme uit de crisis’ (2020). Hij benoemt een crisis als ‘het uur der waarheid’: een crisis zorgt er namelijk voor dat leugens en zelfbedrog aan het licht komen. Een crisis is iets waar we ‘uit’ willen komen. Maar geeft het je ook zicht op waar je ‘in’ wilt komen? Dan kun je – juist door een crisis die jou los schudt- nu je kans grijpen om daaraan te werken.

Een beschut nestje midden in een doornige omgeving

Vitaliteit in de achtertuin

Zoals altijd geeft de achtertuin een real-life demonstratie en inspiratie.

De meidoornhaag, waar ik al eerder over schreef, was zich nog bezig te herstellen van de crisis van vorig jaar (dwars doormidden gezaagd). En – zoals toen vermeld – was dit ook mijn eigen crisis, gaat het goed komen en wat moet ik doen. Het gaat wel om 30 meter tussen mij en de straat en de buurt; tussen de veiligheid van de achtertuin, en een wijk met veel sociale woningbouw waar van alles gebeurt.
Er zaten dit voorjaar nog enorme gaten in deze haag, toen blijkbaar de vogels al hun kansen zagen. Getuige dit prachtige nest dat ik recent na het snoeien vond. Totaal beschermd door de enorme doornen (wel tot 2 cm.). Ik leer van de crisis van de haag dat ik anders kan snoeien, zodat vogels daar meer natuurlijke plekken voor nestelen hebben. De tuin nog meer vogelvriendelijk als resultaat van deze crisis. Deze grote stadstuin nog meer vitaal maken is dan mijn bescheiden bijdrage aan de wereld.

Door de crisis heen kijken, hoe doe je dat?

Maar hoe kun je er doorheen kijken als je midden in je crisis zit? Of het nu een huwelijkscrisis is, een tuin-crisis, een gezondheidscrisis, een inkomenscrisis, een crisis in je werk? Een kenmerk van een crisis is toch dat je er in vastzit?
Ja, dat klopt. Maar van vóór je crisis had je natuurlijk wel het een en ander opgebouwd. Je komt niet ‘blanco’ in die crisis terecht. Als het goed is heeft het leven je toegerust met bruikbare gereedschappen. Zoals de capaciteit om ‘om te denken’. Levenservaring. Fantasie. Elementen die je eerder in je leven aanspraken om je in beweging te brengen. Inspiratiebronnen vanuit muziek en andere kunst, vanuit spiritualiteit, vanuit de natuur, vanuit kennis en wetenschappen, vanuit …vul maar in wat jou in het verleden geholpen heeft om een idee te vormen wat voor jou goed is om na te streven. Waar je ‘in’ wilt komen.

Wat heb jíj nodig om een nieuwe fase in te gaan?

Ik gun je het plezier van het exploreren, uitproberen, ontdekken. Van het in beweging komen. Van het ontwikkelen van een nieuwe passie. Van een beschut nestje te midden van een doornige omgeving, doornig dat wel, maar een echt thuis voor jou. Ik gun je een nieuwe droom, maar tegelijk ook een realistische kijk op de toekomst. Ik gun je nieuwe vormen als de oude niet meer voldoen. Ik gun je hoop en moed. En vooral voldoende innerlijke energie en een goede omgang met spanningen van binnenuit en van buitenaf. Samengevat: in gun je vitaliteit om het leven met verve te leven. Met al z’n ups en downs.

Angsten, twijfels en aarzelingen

Angst is een slechte raadgever. Ja, dat weten we allemaal. Maar hoe kom je ervan af als je je nieuwe toekomst wilt aftasten, ontwerpen en ontdekken. Al die stemmetje op je schouder die twijfel en angst verspreiden, die je doen aarzelen. ‘En dan wordt ik wakker en dan weet ik het al: het wordt niks vandaag’. Logisch dat je zo niet vooruit komt. Voor de meeste mensen is een buddy in zo’n situatie onvoldoende. Want dat is iemand die resoneert met jou zelf, die hoogst waarschijnlijk teveel op jou lijkt, die teveel met je mee praat. Die jou zelfs een gevoel kan geven van ’ik doe er aan wat ik kan’ maar tegelijk maakt dat je niet gaat aanpakken. Soms verwordt dat zelfs tot een vorm van zelf-sabotage. Helaas, zoals Einstein al zei: je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waarop het is. Om tot een oplossing te komen zul je vanuit een ander perspectief, vanuit een nieuw inzicht moeten leren kijken.

De kracht van externe begeleiding

De essentie van externe begeleiding is dat zo iemand voldoende distantie heeft. En toch volledig op jou geconcentreerd is. Met deskundigheid om je te helpen die stemmetjes om te buigen naar iets wat je wél in de actie-stand krijgt. Gericht op een toekomst waarin je wél floreert.
Mocht je aarzelen wat te doen, probeer dan uit wat een half uur bellen met mij oplevert. Gratis en vrijblijvend. Ik ken dat soort stemmetjes uit eigen ervaring, en professioneel vanuit mijn recente bijscholing practitioner NLP. Wie weet kan ik je helpen.