Glimmertjes in de prut

Ken je dat gevoel: je staat onder een grote tamme kastanjeboom, er ligt veel afgewaaide prut op de grond, met de punt van je schoen schuif je dat wat heen en weer, je ziet dat de meeste kastanjes al geraapt zijn door anderen, en dan… er glimt iets tussen het afgestorven blad. Warempel, een puntgave grote kastanje. En nog een. En nog een paar. In je hand voel je de volmaakte, ronde vorm. En je bedenkt alvast hoe je ze poft in de oven en hoe heerlijk het smaakt, als snack met wat zeezout, of als zoete twist door de stamppot. Glimmertjes in de prut. Ja, de natuur is daar sterk in. Maar in mijn eigen leven, waar zijn die glimmertjes dan? Hoe vind ik mijn ‘kastanjeboom’, en hoe moet ik dan de glimmertjes zoeken?

De prut kennen we allemaal, en net als bij de kastanje heeft het associaties met dor, afgestorven, neergang, ongeneselijk, afgeschreven, wanhoop, uitzichtloosheid, niet lukken, somber, opgesloten, donker. Pech hoort bij het leven. Helaas maar waar. De een heeft te maken met dit, de ander wordt geconfronteerd met dat. Je moet er doorheen, er zit niets anders op. Je eigen transitie. Van voor de pech tot na de pech. Glimmertjes helpen je om uit de prut iets op te diepen waarmee je met hoop en volharding verder kunt leven.

Ken je eigen glimmertjes
Welke dingen geven jou zelf weer nieuwe hoop? Wat beurt jou op? Wat maakt voor jou deze dag anders? Een gesprek? Een lied? Het zonlicht dat strepen trekt in de achtertuin? De zang van een roodborstje? Het geschuifel van de heggemus in de heg? Een virtuele aai over je bol? Vul maar in.
De glimmertjes liggen overal, als je maar weet waar je naar zoekt. Wat je nodig hebt. Zet een algemeen gevoel van onbehagen, van ‘prut-gevoel’ dus liever om in een vraag: ‘wat heb ik vandaag nodig om m’n hoofd boven de prut uit te kunnen steken’.

Maar je moet je er wel naar uitstrekken
Zoeken vereist actie. Die kastanjes vind ik niet als ik in m’n luie stoel voor de t.v. blijf hangen. Ik moet er op uit, naar buiten, uit m’n comfortzone. En actief met een tak de boel wat doorroeren en goed kijken. Bukken. Oppakken. Soms nog de bolster kraken. De glimmertjes komen niet vanzelf naar je toe. Gericht zoeken helpt wel natuurlijk. Dus vindt uit wat je vandaag nodig hebt, wat voor jou werkt om niet ten onder te gaan in de prut. Iemand bellen. Een wandeling. De houten tafel poetsen totdat ie glimt. Hou het klein. Geen luchtkastelen. Niet…’maar eerst dit’. Weten wat voor jou werkt is het begin. En dan doen.

De glans is dof geworden
Het kan gebeuren dat iets wat je altijd er weer bovenop hielp, nu in jouw situatie minder werkt of niet voorradig is. Dat kan gebeuren. Andere tijden, andere dingen nodig, en dan moet je op zoek naar alternatieven. Kan ook zijn dat je ‘het’ op moet poetsen, het stof eraf, een beetje meubelolie. Weer opnieuw ontdekken wat je hierin ooit zo aansprak. Wellicht springt de vonk van motivatie om actie te ondernemen dan over. Of je laat je door iemand attenderen op een potentieel glimmertje dat je nog niet ontdekt had. Want wat is het alternatief: dat je verder wegzinkt in de prut. Hoe dan ook: niets doen is geen optie. Beschouw het als een oorlog, doorvechten! In de laatste wereldoorlog zei Winston Churchill: ‘Never give up. Never, never, never!’.

Wat als je geen moed meer hebt?
Druk dan op de alarmbel. Zoek EHBO. Dit is ernstig. Dit gaat niet meer om kwaliteit van leven, dit gaat om overleven. Als je jezelf niet aan je haren uit het moeras kunt trekken, zoek dan hulp. Een familielid, een buurman/-vrouw, iemand van de kerk, van het buurthuis, je huisarts, iemand wie dan ook maar die je kan aanhoren, en je kan verwijzen naar professionele hulp als je die nodig hebt. Maar zover hoeft het vaak niet te komen als je je natuurlijke netwerk op tijd kunt inschakelen.

Praktijk voor Vitaliteit bij Transities
In mijn praktijk kom ik van allerlei prut tegen. Mensen worstelen daar vaak te lang alleen mee. En raken dan uitgeput. Dat is niet nodig. Een transitie naar een andere, meer hoopvolle fase is voor iedereen mogelijk. Maar je moet je dan wel laten helpen. Bel of mail me vrijblijvend om te zien of je bij mij aan het juiste adres bent. Ik verwijs door naar andere instanties als dat beter past. In Amersfoort heb ik een zeer ruim opgezette praktijkruimte voor live consultaties. Daarnaast heb ik een meerjaren expertise in remote counseling. Vaak is een mix van live en beeldbellen een prima optie.